ZILELE MAGHIARE PARTIUM. O ESCROCHERIE ELECTORALĂ

pmn
Enter a caption

Ajunse la a XVI-a ediţie, „Zilele Maghiare Partium” reprezintă modalitatea prin care, an de an, UDMR reuşeşte să-şi cultive propriul electorat de o manieră disimulată. Pentru că nu buna administraţie aduce voturi, ci pâinea şi circul, precum şi banii făcuţi la partid pe căi oculte.

Festivalul „Zilele Maghiare Partium” a crescut de la un an la altul mai ceva ca Făt-Frumos. De la o manifestare de două zile, de un week-end, a ajuns până acum la una lăbărţată pe o ditamai săptămână. Evident, şi fondurile alocate în acest sens s-au înmulţit exponenţial. Pentru că liderii maghiari au conştientizat treptat că-i rost de a-şi umple buzunarele şi visteria pentru vremuri de bătălii politice cu bani care, în mod legal, ar trebui să aibă o cu totul altă destinaţie.

Manifestarea este una generos răsfăţată financiar. Pe lângă fondurile guvernamentale provenite din Ungaria, există nu mai puţin de trei surse publice din care este finanţată: Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, bugetul Consiliului Judeţean şi cel al Consiliului Local Satu Mare. Dacă de la DRI, suma este una cu 6 cifre, Consiliul Judeţean a alocat fix 82.349 de lei faţă de solicitarea de 96.000 de lei, iar Consiliul Local a fost mai generos acordând 95.000 de lei, în condiţiile în care se solicitaseră nu mai puţin de 140.000 de lei.

CJCL

În acest context, din moment ce, potrivit reglementărilor, în vederea decontării cheltuielilor, se depun inclusiv copii ale facturilor şi documentelor de plată utilizate, ce-o împiedică pe beneficiara finanţării, Fundaţia „Identitas”, să prezinte eventual în două sau chiar în trei locuri copii ale aceloraşi facturi şi, în acest mod, să beneficieze din mai multe surse de bani pe care i-a utilizat de fapt o singură dată? Cine face astfel de verificări încrucişate pentru a preveni ori combate o asemenea potenţială situaţie?

Mai mult decât atât, Legea nr. 350/2005 în baza căreia se acordă finanţare nerambursabilă Fundaţiei „Identitas” precizează că este interzis ca o persoană fizică sau juridică să primească de două ori finanţare pentru aceeaşi activitate. Dar dacă Consiliul Local Satu Mare a acordat 95.000 de lei pentru „Zilele Maghiare Partium” şi, totodată, acceptând fără pretenţii derularea manifestării pe domeniul public al municipiului, permite Fundaţiei „Identitas” să încaseze bani de la firmele care fac vânzări de produse şi servicii cu această ocazie, nu avem de-a face cu o dublă finanţare mascată?

Partium_2016_7 De altfel, în fiecare an, au existat plângeri din partea celor care au dorit să deruleze activităţi pe durata „Zilelor Maghiare Partium”, că au încheiat cu Fundaţia „Identitas” contracte în acest sens, au plătit sume consistente, dar nu li s-au eliberat în schimb chitanţe justificative pe care să le poată introduce în contabilitatea proprie. Ceea ce înseamnă atunci că banii respectivi nu s-au înregistrat în conturile Fundaţiei „Identitas”, nu au intrat în patrimoniul acesteia şi au fost, sunt deturnaţi şi utilizaţi în alte scopuri! Iar, în schimb, pentru a-şi recupera paguba, pe parcursul manifestării „Zilele Maghiare Partium”, firmele în cauză fac evaziune fiscală la greu, clienţilor nefiindu-le eliberate bonuri fiscale pentru produsele ori serviciile plătite.

Dar cine este, totuşi, Fundaţia „Identitas”? Aşa cum se poate vedea, este nici mai mult nici mai puţin decât „copilul” UDMR.

Identitas

 

Cum poate fi apolitică o persoană juridică înfiinţată de către un fondator politic? Şi dacă este apolitică, cum de este legal ca, în obiectivele sale, să figureze activităţi cu conţinut politic?

Înfiinţată în 1997, Fundaţia „Identitas” i-a avut în curatoriu, la data constituirii, pe toţi greii UDMR Satu Mare de la acea dată: Attila Varga – membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Karoly Szabo – senator, Riedl Rudolf – subprefect al judeţului, Stefan Szabo – preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Iuliu Ilyes – primar al municipiului Satu Mare şi preşedinte al filialei judeţene, Stefan Kabai – consilier local şi Francisc Szilagyi – important om de afaceri.

În plus, în reprezentarea legală a Fundaţiei „Identitas” era implicat şi actualul primar al municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi, cel care a fost şi preşedintele comisiei de jurizare a solicitărilor de finanţare prin care organizaţia a primit cei 95.000 de lei pentru „Zilele Maghiare Partium”. Ce noroc că a fost dezincriminat însă conflictul de interese, nu-i aşa!?

pmn2Astfel, de la înfiinţare, cea mai de anvergură activitate publică derulată, an de an, o constituie manifestarea „Zilele Maghiare Partium”. Anunţată ca o acţiune cu caracter cultural, de păstrare şi afirmare a identităţii maghiarimii, prin unele momente înscrise în program s-a depăşit cu mult acest cadru, manifestarea fiind deturnată spre una cu un vădit caracter politic aureolat şi de prezenţa, cu fiecare ocazie, a unor lideri centrali ai UDMR, precum şi a unor oficialităţi din Ungaria. De altfel, planificarea manifestării, anual, în jurul datei de 20 august – ziua naţională a Ungariei, nu este deloc întâmplătoare.

Prin urmare, de fiecare dată, în cuprinsul programului au fost incluse întâlniri şi talk show-uri cu conţinut politic, pe teme ce se regăsesc explicit în însuşi statutul UDMR, care s-au constituit într-un prilej oportun de continuă îndoctrinare a electoratului.

În felul acesta, deşi beneficiază de toate drepturile de finanţare ale unei formaţiuni politice, atât pentru buna organizare şi funcţionare, cât şi pentru derularea campaniilor electorale, datorită statutului său ambiguu, prin numeroşii „sateliţi” de care dispune în teritoriu, diverse organizaţii nonguvernamentale cu te-miri-ce scopuri şi obiective, iniţiatoare a tot soiul de activităţi cu pretins caracter identitar propriu, UDMR reuşeşte să atragă indirect, în fiecare an, sume deosebit de mari prin care, practic, o dată cu activităţile în cauză la care liderii locali ori naţionali marcanţi sunt prezenţi, tinde să-şi conserve şi să-şi sporească prestigiul şi capitalul politic, fapt care se constituie într-o campanie electorală mascată, finanţată cu bani publici, din alte fonduri decât cele prevăzute explicit de Legea nr. 43/2003 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Practic, la adăpostul obiectivelor statutare generoase, UDMR a dezvoltat, în paralel, şi o amplă reţea de extorcare, an de an, a unor fonduri considerabile de la bugetele locale ori chiar de la cel de stat.

De altfel, totul face parte dintr-un întreg plan minuţios programat şi atent coordonat. Nu întâmplător, premergător „Zilelor Maghiare Partium”, la Cluj-Napoca, pe acelaşi calapod şi cu acelaşi mesaj, din acelaşi tip de resurse de finanţare, se desfăşoară „Zilele Maghiare Clujene” la care participă aceleaşi înalte-feţe din UDMR şi din Ungaria pe care le întâlnim şi la Satu Mare. Iar activităţi similare au loc şi la Oradea sau chiar Timişoara, la Zalău şi în multe alte localităţi din judeţe din Ardeal.

KMNDar ceea ce ar trebui să trezească cel mai îndeobşte atenţia asupra „Zilelor Maghiare Partium” este faptul că, dincolo de agitaţia politică, sub aparenta manifestare de tradiţii şi obiceiuri, prin însăşi titulatura manifestării, se recurge la apologia unui concept, cel de „cetăţean al regiunii Partium, ce demolează tocmai alin. 1 al Art. 1 din Constituţia României, precum şi întreg Art. 4 al legii fundamentale a statului român. Căci, simbolic, prin cultivarea unei asemenea neoidentităţi, având la bază denumirea unei străvechi regiuni administrative a imperiului habsburgic ce includea Satu Mare, Szabolcs-Szatmar-Bereg, din Ungaria şi Transcarpatia, din Ucraina, prin amestecarea fără culoare etnică a tuturor locuitorilor acestei zone, calitatea de cetăţean român se diluează consistent, iar graniţa oficială îşi pierde conturul.

Faptul că mulţi etnici maghiari deţin şi cetăţenia ungară, dublată de organizarea în locaţiile festivalului a unor puncte de informare cu privire la modalităţile de dobândire a acesteia şi a avantajelor pe care le presupune deţinerea ei, legitimează prezenţa unor oficiali ai statului ungar la manifestare şi le oferă prilejul liderilor FIDESZ de a-şi face campanie electorală făţişă în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor din Ungaria. În felul acesta, participanţii la „Zilele Maghiare Partium” ajung să se simtă prezenţi parcă la un eveniment cu caracter ungar decât la o acţiune de afirmare a identităţii unei minorităţi din România.

Cât priveşte Fundaţia „Identitas”, în actul constitutiv, se arată că „Scopul constituirii Fundaţiei este păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a minorităţilor naţionale din judeţul Satu Mare”, iar, la obiective, sunt trecute, printre altele, „a) organizarea unor acţiuni comune interetnice, interconfesionale” şi „d) asigurarea păstrării tradiţiilor populare a minorităţilor naţionale din judeţul Satu Mare”.

Cum poate atunci să mai funcţioneze legal o organizaţie care acţionează contrar scopului şi obiectivelor sale, din moment ce toate activităţile sale sunt dedicate exclusiv promovării intereselor unei singure etnii, cea maghiară şi care, indirect, astfel, asimilează ei şi celelalte minorităţi?

pmn3„Zilele Maghiare Partium” se doreşte a fi nu doar o sărbătoare a unei comunităţi, ci o veritabilă desfăşurare de forţe. Evenimentul înseamnă 8 zile, 5 scene în tot atâtea locaţii din municipiu, peste 150 de evenimente.

Potrivit declaraţiilor organizatorilor, pentru desfăşurarea activităţilor, participă 100 de voluntari. Dar Fundaţia „Identitas” nu a încheiat cu aceştia contracte de voluntariat care să conţină clauze referitoare la drepturile şi obligaţiile părţilor, aşa cum prevede în acest sens Legea nr. 78/2014.

Cum persoanele direct implicate în organizare sunt directorul interimar al Teatrului de Nord Satu Mare, Peter Stier, şi directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Peter Szucs, majoritatea aşa-zişilor voluntari nu sunt decât angajaţi ai secţiilor maghiare de la aceste instituţii care, inclusiv în timpul programului normat de lucru, sunt mobilizaţi să presteze activităţi în afara sarcinilor de serviciu, fără ca Inspectoratul Teritorial de Muncă să aibă vreo obiecţie în acest sens.

În plus, după ce, la finele lunii iulie, Grădina Romei fusese închisă accesului public din cauza unui nefericit eveniment soldat cu rănirea gravă a unui copil în vârstă de 10 ani ca urmare a ruperii naturale a unei crengi care s-a prăbuşit peste acesta, la solicitarea expresă a primarului Gabor Kereskenyi, locaţia a fost redeschisă în mod expres pentru a putea găzdui principalele evenimente din cadrul „Zilelor Maghiare Partium”, ca urmare a eforturilor intense de toaletare a arborilor depuse de angajaţii Administraţiei Domeniului Public.

Nu doar resursele publice au fost amplu mobilizate pentru buna desfăşurare a festivalului, ci şi cele din sectorul privat. De la an la an, numărul sponsorilor a crescut, însă există şi un nucleu fidel de firme care sunt susţinători financiari constanţi ai acestuia.

sponsoriExistă însă şi semnale care arată că participarea unor firme ca sponsori ai „Zilelor Maghiare Partium” este atât consecinţa unei constrângeri din partea liderilor maghiari locali, cât şi o formă indirectă de mituire prin care respectivele firme îşi „cumpără” liniştea în privinţa propriei funcţionări, a obţinerii avizelor necesare de la autorităţi sau a atribuirii în continuare de contracte publice de la Primăria Satu Mare, Consiliul Judeţean ori alte autorităţi locale. Cu alte cuvinte, dacă nu eşti printre sponsorii „Zilelor Maghiare Partium”, ai toate şansele ca afacerea ta să meargă în cap.

Ar fi interesant însă dacă autorităţile în drept ar întreprinde şi câteva verificări pentru a vedea cum anumite firme de casă ale UDMR („Gemelli”, CBA, „No Pardon”, „Mindig Friss”, PROMOCRAFT, „GerBog” etc.) oferă sponsorizări care, conform legii, se deduc din impozitul pe profit datorat statutului, pentru ca, apoi, pe perioada „Zilelor Maghiare Partium”, să desfăşoare activităţi contractate cu organizatorul Fundaţia „Identitas” şi, în felul acesta, să încaseze sume consistente de bani obţinute în baza finanţărilor nerambursabile pentru serviciile şi produsele oferite.

Este nu doar o altă modalitate prin care, din calitate atât de funcţionari, cât şi de organizatori ai evenimentului şi totodată de oameni de afaceri, unii membri de vază ai UDMR reuşesc să obţină venituri proprii importante din resurse ale statului, ci şi o formulă prin care, ulterior, sunt alimentate sub formă de donaţii conturile UDMR.

Iată, aşadar, cum, înainte de a fi vreo activitate culturală dedicată publicului, „Zilele Maghiare Partium” e o afacere, o morişcă financiară prin care resurse financiare importante din bugetul public sunt mobilizate şi utilizate în interesul privat al unui grup restrâns de indivizi care, în realitate, nu urmăresc decât realizarea propriilor ţeluri personale. Şi demagogie. Multă demagogie.

POST SCRIPTUM:

Stimați locuitori ai citadelei sătmărene,
vă mulțumim pentru interesul și spiritul civic de care dați dovadă prin atitudinea și reacția dumneavoastră!
Dar vă rugăm să nu cădeți în capcana unei răfuieli interetnice întinsă de liderii maghiari și ungari prin titulatura ”Partium”! Aici nu e vorba despre cui aparține Ardealul! Acesta nu e un deziderat al nostru, al oamenilor simpli! Acesta e DOAR un artificiu ideologic creat ca o perdea de fum, un fals stindard identitar pentru a ascunde ADEVĂRATUL INTERES: accesul la resurse ale statului (deopotrivă român și ungar) și utilizarea lor în interes strict personal!
Haideți așadar să ne ridicăm deasupra unei asemenea adversități fără miză și să denunțăm exclusiv impostura, indiferent de culoarea ei etnică! Să apărăm legea, echitatea, multiculturalitatea și binele public!

Leave a comment